Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kruche paluszki z kminkiem
Kruche paluszki z kminkiem - składniki:
Kruche paluszki z kminkiem - sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj ze szczyptą cukru pudru i soli. Dodaj masło w kawałku i nożem posiekaj składniki, aż się połączą. Następnie dodaj żółtko, rozetrzyj palcami i ręcznie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 6 mm, pokrój w cienkie paski i zwiń w paluszki długości około 10 cm. Paluszki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz solą i posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 10 minut.
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 jajko do posmarowania
- 50 g kminku
- sól
Informacje o Kruche paluszki z kminkiem
-
Zimowa kuchnia pachnie przyprawami
;zaprzyjaźnić się" z tym smakiem. Warto spróbować, bo kminek jest zdrowy! Kruche paluszki z kminkiem 150 g mąki pszennej 100 g masła szczypta cukru pudru 1 żółtko 1 jajko do posmarowania 50 g kminku sól Mąkę wymieszaj ze szczyptą cukru pudru i soli. Dodaj masło w kawałku i nożem posiekaj składniki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki