Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sznycel po wiedeńsku
Sznycel po wiedeńsku - składniki:
Sznycel po wiedeńsku - sposób przygotowania:
Sznycle umyj, dokładnie osusz, oczyść z błon.
Oczyszczone sznycle lekko rozbij, nadaj im owalny kształt.
Następnie sznycle oprósz z obydwu stron solą i pieprzem, zostaw na około 15 minut.
Obtocz sznycle w mące, zanurz z obu stron w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż sznycle na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony, gdy będą rumiane, dodaj łyżkę masła i jeszcze chwilę dosmaż. Przełóż na ogrzany półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika.
Na 2 łyżkach rozgrzanego masła usmaż 4 jajka sadzone pod przykryciem. Zdejmij z patelni, gdy białko zacznie się ścinać.
Na każdym sznyclu ułóż usmażone jajko i kawałek pozostałego masła. Posyp szczypiorkiem, udekoruj ćwiartką cytryny.
- 4 sznycle cielęce o grubości 1 cm (najlepiej z udźca)
- 5 jajek
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki kaszki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki