Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z gruszkami i migdałami
Tarta z gruszkami i migdałami - składniki:
Tarta z gruszkami i migdałami - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąki, cukier, skórkę cytrynową, sól i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami utrzyj składniki, by fakturą przypominały mokry piasek, a następnie dodaj śmietankę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godz.
Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski, dodaj cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową, całość wymieszaj.
Na dużym arkuszu pergaminu rozwałkuj ciasto na koło o średnicy ok. 35 cm i przełóż wraz z arkuszem na blachę do pieczenia. Na środku ciasta rozłóż gruszki, zostawiając dookoła ok. 5 cm wolnego brzegu, który następnie zawiń do środka i posmaruj śmietanką. gruszki posyp płatkami migdałowymi. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 1 godz., aż ciasto będzie złociste, a gruszki będą bulgotać.
Tartę wyjmij z pieca i przestudź. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, np. z lodami waniliowymi.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g zimnego masła
- 1/4 szklanki (75 ml) zimnej śmietanki 30 proc.
- farsz:
- około 1 kg gruszek
- 5 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka śmietanki 30 proc.
Mini tarty dla każdego
Informacje o Tarta z gruszkami i migdałami
-
Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser
[Taniec z garami] Zachwycająca, złocista tarta z gruszkami i imbirem to świetne zwieńczenie obiadu. Jeśli nie przepadasz za gruszkami, możesz dodać do niej także jabłka, a w sezonie brzoskwinie, wiśnie lub jagody (można użyć mrożonych). Tarta z gruszkami i migdałami 1 szklanka mąki pszennej 1/2
-
Gruszki na słodko i słono
. Podobnie jak szarlotkę, można podawać ją z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Tarta z gruszkami i migdałami 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 120 g zimnego masła 1/4 szklanki (75 ml) zimnej śmietanki 30 proc. Farsz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki