Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cytrusowe gruszki z sosem karmelowym

Autor
A A A
  • Cytrusowe gruszki z sosem karmelowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Cytrusowe gruszki z sosem karmelowym - składniki:
Cytrusowe gruszki z sosem karmelowym - sposób przygotowania: Przygotuj gruszki: z wyszorowanych pomarańczy nożykiem szczelinowym obierz skórkę (jeśli nie masz takiego nożyka, otrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach), a następnie przekrój je i wyciśnij sok. Wyciśnięty sok i skórkę przelej do dużego garnka, dodaj wyszorowaną przeciętą na pół cytrynę, cukier, 2 litry wody i całość zagotuj. Gruszki umyj i obierz (nie przekrawaj). Przełóż je do cytrusowego syropu i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, a następnie wystudź w garnku. Przygotuj karmel: cukier i cukier brązowy wsyp do rondla o grubym dnie i podgrzewaj, aż się rozpuści, od czasu do czasu mieszając widelcem. Kiedy cukier się skarmelizuje i będzie ciemno-bursztynowy, ostrożnie dodaj śmietankę (uwaga, będzie bulgotać) oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż karmel zgęstnieje, około 10-15 minut. Gotowy sos przecedź przez sito i przelej do dzbanuszka. Gruszki przełóż na talerze, polej sosem i posyp orzechami laskowymi.

Informacje o Cytrusowe gruszki z sosem karmelowym

  • Gruszki na słodko i słono

    Gruszki na słodko i słono

    czekoladowym. Cytrusowe gruszki z sosem karmelowym 6 dużych gruszek Syrop: 4 pomarańcze 1 cytryna 2 szklanki cukru Karmel: 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki jasnego cukru brązowego 1 i 1/2 śmietanki 30 proc. 1 goździk 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 ziarenka pieprzu 2 laski cynamonu