Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gęś pieczona

Autor
A A A
  • Gęś pieczona

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (29 głosów)

Gęś pieczona - składniki:
Gęś pieczona - sposób przygotowania: Podane składniki przewidziane na danie dla 6 osób. Aby przygotować farsz: nieobrane jabłka i gruszki przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ze śliwek usuń pestki i także pokrój na ćwiartki. Owoce wymieszaj z posiekanym czosnkiem, suszonym i świeżym majerankiem, anyżem i przełamaną korą cynamonu. Opraw gęś: usuń podroby (lub torebkę z podrobami), dokładnie wymyj gęś wewnątrz i na zewnątrz, obetnij skrzydła i usuń szyję (możesz je upiec razem z gęsią). Nafaszeruj gęś owocami, otwór zaszyj za pomocą sznurka i igły. Mięso posól, dokładnie obsyp świeżym majerankiem (możesz też dodatkowo użyć świeżego tymianku i natrzeć gęś czosnkiem) i odstaw na minimum dwie godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przełóż gęś do odpowiednio dużej brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piecz przez ok. 2 godzin - czas pieczenia zależy od wielkości gęsi i piekarnika. Pilnuj, aby tłuszcz wytapiał się bardzo powoli. Polewaj nim gęś co pół godziny, aby mięso nie było za suche. Niska temperatura wytapia tłuszcz, stąd długi czas pieczenia. Gęś piecz do momentu, aż będzie miękka, a mięso będzie odchodzić od kości.

Pieczona gęś


Gęsina jest bardzo tłusta, mimo to zaliczana jest do tzw. zdrowej żywności. Mięso jest bardzo delikatne o wyrazistym smaku, bogate w białko, minerały oraz witaminy, a tłuszcz zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu gęsina jest znacznie zdrowsza od wieprzowiny, czy wołowiny. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem i walorami zdrowotnymi mięsa, trzeba kupić dobrą gęś. Według poradników, najlepsza gęś pochodzi z ubojów między październikiem a styczniem i waży ok. 4-5 kg. To idealna proporcja na świąteczny obiad dla 6-8 osobowej rodziny (trzeba pamiętać, że w czasie pieczenia mięso zmniejszy swoją objętość i wagę - znaczna ilość tłuszczu wytopi się).
Do najpopularniejszych sposobów podawania gęsi, należy wymieniona wyżej, gęś pieczona w całości faszerowana owocami. Ale gęś można również użyć do gotowania wywarów, piec w porcjach lub wykorzystać do gulaszu. Ugotowane mięso można wykorzystać w sałatkach, zapiekankach warzywnych czy daniach z makaronem.
Warto zagospodarować również to, co zostanie w brytfance po upieczeniu mięsa. Z tłuszczu, który się tam zbierze, można przygotować wyborny smalec, natomiast galaretką, która się od tłuszczu oddzieli, warto wzbogacać smak mięsnych sosów, pieczonych mięs lub zup. Więcej o gęsinie można znaleźć tutaj: Gęsina na Św. Marcina

Informacje o Gęś pieczona

  • Gęsina na św. Marcina? Nie tylko! Jedz ją cały rok, bo warto! Jak ją przyrządzić? [PRZEPIS]

    Gęsina na św. Marcina? Nie tylko! Jedz ją cały rok, bo warto! Jak ją przyrządzić? [PRZEPIS]

    gęsina na św. Marcina. W Polsce znane są także specjalne brytfanki do pieczenia drobiu, tzw. gęsiarki z ciężką żeliwną pokrywką. Gęś piecze się długo, zwykle potrzeba około trzech godzin na upieczenie sztuki średniej wielkości. Pod koniec pieczenia zdejmujmy pokrywkę, aby mięso

  • Co jeść w listopadzie?

    Co jeść w listopadzie?

    bogata jest w witaminy: A, B1, B2, D, E i PP oraz fosfor, żelazo i magnez. Gęś pieczona 1 cała gęś (około 2 kg) majeranek suszony majeranek świeży 4 kwaśne jabłka 5 śliwek (dużych) 2 gruszki 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 ząbki czosnku sól morska sznurek i duża igła Przygotuj farsz

  • Gęsina na św. Marcina

    Gęsina na św. Marcina

    przez około 5 minut. Podawać jako sos do udek. Gęś pieczona w sosie gruszkowym z chili   Przepis Urszuli Czyżak z restauracj Piotrkow ska 97 w Łodzi   1 gęś w całości