Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Strudel z jabłkami i orzechami

Autor
A A A
  • Strudel z jabłkami i orzechami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (17 głosów)

Strudel z jabłkami i orzechami - składniki:
Strudel z jabłkami i orzechami - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła, jajko, wodę i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i podziel na ósemki, a następnie pokrój w plastry. Schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienki, prostokątny placek (prawie przezroczysty). Aby to osiągnąć, wałkuj je na rozłożonym i oprószonym mąką papierze pergaminowym, a następnie rozciągaj rękami, aby wszędzie miało jednakową grubość. Tak rozwałkowane ciasto natłuść rozpuszczonym masłem. Jabłka wymieszaj w misce z bułką tartą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cukrem, cynamonem i rozpuszczonym masłem, a następnie nałóż na rozwałkowane ciasto tak, aby od góry i po bokach zostawić po 2 cm wolnego miejsca. Ostrożnie zwiń je w roladę. Postaraj się, by łączenie ciasta było pod spodem. Boki rolady także zwiń pod spód. Ciasto ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Piecz przez 40-60 minut, aż strudel będzie złotego koloru. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie. Gdy wystygnie, przed podaniem posyp je cukrem pudrem.