Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Strudel z jabłkami i orzechami
Strudel z jabłkami i orzechami - składniki:
Strudel z jabłkami i orzechami - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła, jajko, wodę i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i podziel na ósemki, a następnie pokrój w plastry.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienki, prostokątny placek (prawie przezroczysty). Aby to osiągnąć, wałkuj je na rozłożonym i oprószonym mąką papierze pergaminowym, a następnie rozciągaj rękami, aby wszędzie miało jednakową grubość. Tak rozwałkowane ciasto natłuść rozpuszczonym masłem.
Jabłka wymieszaj w misce z bułką tartą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cukrem, cynamonem i rozpuszczonym masłem, a następnie nałóż na rozwałkowane ciasto tak, aby od góry i po bokach zostawić po 2 cm wolnego miejsca. Ostrożnie zwiń je w roladę. Postaraj się, by łączenie ciasta było pod spodem. Boki rolady także zwiń pod spód.
Ciasto ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Piecz przez 40-60 minut, aż strudel będzie złotego koloru. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.
Gdy wystygnie, przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 550 luksusowa
- 1 jajo
- 90 ml zimnej wody
- 30 g zimnego masła
- szczypta soli
- farsz:
- 1 kg jabłek (odmiany nie wodniste)
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów
- do posypania jabłek
- cynamon wg uznania
- 5 łyżek bułki tartej
- 50 g roztopionego masła do farszu
- 50 g roztopionego masła do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania
Informacje o Strudel z jabłkami i orzechami
-
Nie tylko dla wiewiórek - orzechy włoskie na słodko i słono
. układajcie warstwy filo jedna na drugiej i smarujcie każdą stopionym masłem. Autor: Olga Badowska Strudel z jabłkami i orzechami Składniki: 250 g masła 4 łyżki miodu 3/4 szklanki brązowego cukru 2.5 szklanki pszennej mąki 3/4 szklanki drobnych płatków owsianych 1/4 łyżeczki przyprawy do
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki