Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tartaletki z orzechami włoskimi
Tartaletki z orzechami włoskimi - składniki:
Tartaletki z orzechami włoskimi - sposób przygotowania:
przepis na 8 tartaletek
Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone kawałki masła, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podziel i wyłóż nim foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz około 15 minut, aż będą złociste. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę: orzechy upraż na suchej patelni i niezbyt dokładnie posiekaj. Puszkę mleka wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, i gotuj przez 3 godziny, pamiętając, by podczas gotowania uzupełniać poziom wody. Po tym czasie puszkę przestudź i otwórz (w żadnym razie nie otwieraj jej od razu - to niebezpieczne!). Ciepły kajmak wymieszaj z orzechami. Masę przełóż na wcześniej upieczone kruche spody.
- 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
- 400 g orzechów włoskich
- ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Mini tarty dla każdego
Informacje o Tartaletki z orzechami włoskimi
-
Miłosne menu pod chmurką
doskonale pasuje do pieczonej lub grillowanej ryby. Autor: Karol Okrasa i Łukasz Pielak W czasach starożytnych obsypywano młodą parę orzechami, które symbolizują płodność. Bogate w witaminę B, E i magnez wpływają na nasze dobre samopoczucie. Tartaletki z orzechami włoskimi 1 puszka (400 g) słodzonego
-
Co jeść we wrześniu?
lubicie? Na szczęście te tartaletki możecie zrobić także z tych wysuszonych orzechów. 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego 400 g orzechów włoskich ciasto: 220 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Tartaletki z orzechami włoskimi - sposób przygotowania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki