Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki z orzechami włoskimi

Autor
A A A
  • Tartaletki z orzechami włoskimi

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Tartaletki z orzechami włoskimi - składniki:
Tartaletki z orzechami włoskimi - sposób przygotowania: przepis na 8 tartaletek Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone kawałki masła, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podziel i wyłóż nim foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz około 15 minut, aż będą złociste. Wyjmij i ostudź. Przygotuj masę: orzechy upraż na suchej patelni i niezbyt dokładnie posiekaj. Puszkę mleka wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, i gotuj przez 3 godziny, pamiętając, by podczas gotowania uzupełniać poziom wody. Po tym czasie puszkę przestudź i otwórz (w żadnym razie nie otwieraj jej od razu - to niebezpieczne!). Ciepły kajmak wymieszaj z orzechami. Masę przełóż na wcześniej upieczone kruche spody.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tartaletki z orzechami włoskimi

  • Miłosne menu pod chmurką

    Miłosne menu pod chmurką

    doskonale pasuje do pieczonej lub grillowanej ryby. Autor: Karol Okrasa i Łukasz Pielak W czasach starożytnych obsypywano młodą parę orzechami, które symbolizują płodność. Bogate w witaminę B, E i magnez wpływają na nasze dobre samopoczucie. Tartaletki z orzechami włoskimi 1 puszka (400 g) słodzonego

  • Co jeść we wrześniu?

    Co jeść we wrześniu?

    lubicie? Na szczęście te tartaletki możecie zrobić także z tych wysuszonych orzechów. 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego 400 g orzechów włoskich ciasto: 220 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Tartaletki z orzechami włoskimi - sposób przygotowania