Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Naleśniki bazyliowe z musem dyniowo-serowym

Autor
A A A
  • Naleśniki bazyliowe z musem dyniowo-serowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Naleśniki bazyliowe z musem dyniowo-serowym - składniki:
  • 200 ml ciasta naleśnikowego
  • 20 g świeżej bazylii
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g musu z pieczonej dyni (około 130 g surowej dyni ze skórką)
  • brązowy cukier
  • świeża bazylia lub świeżo zmielona kawa do przybrania
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 100 ml soku ze świeżej pomarańczy
  • kilka ziaren kawy
  • 20 g masła
Naleśniki bazyliowe z musem dyniowo-serowym - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Przygotuj mus: umytą dynię pokrój na cząstki o wielkości około 10 cm, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ, przełóż na blachę do pieczenia i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 35 minut. Następnie przestudź i zmiksuj. Ciasto naleśnikowe zmiksuj ze świeżą bazylią i usmaż naleśniki. Ser wymieszaj z musem z dyni i dopraw cukrem pudrem. Naleśniki posmaruj farszem i zawiń w rulony. Przygotuj likier: na patelni rozpuść cukier, dolej sok z pomarańczy oraz likier pomarańczowy oraz dodaj ziarna kawy, a na koniec świeże masło. Całość wymieszaj i smaż ok. 2 min. Sos powinien być gęsty. Naleśniki ułóż na pergaminie, posyp brązowym cukrem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160. st. C i zapiekaj około 2 minuty, aż cukier zacznie się karmelizować. Na talerz wylej likier i układaj na nim zapieczone naleśniki. Możesz posypać świeżą bazylią lub świeżo zmieloną kawą.
Ażurowe naleśniki na słono