Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka na smażonej dyni

Autor
A A A
  • Kaczka na smażonej dyni

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kaczka na smażonej dyni - składniki:
Kaczka na smażonej dyni - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Piersi oczyść, skórkę natnij w kratkę. Ułóż je na zimnej patelni skórą do dołu i powoli obsmażaj, aż skórka będzie złocista. Potem obsmaż z drugiej strony. Następnie ułóż je skórą do góry, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 5 minut. Dynię pokrój w dużą kostkę, wrzuć do wrzącej wody i gotuj do miękkości. Połowę miodu skarmelizuj: wlej go do naczynia i zagotuj. Kontroluj, żeby się nie przypalił, ma tylko lekko zbrązowieć. Następnie dodaj do niego ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i obsmaż na nim dynię. Pod koniec dodaj odrobinę łyżeczkę masła i białe wino. Zamieszaj i zdejmij z ognia. Orzechy wysyp na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 4 minuty. Obierz je ze skórki, pokrusz i dodaj do dyni. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj maliny, sól morską i smaż około 1,5 minuty. Kaczkę pokrój w plastry, ułóż na dyni i polej sosem z malin.
Zwiastun jesieni: krem z dyni