Śliwki w occie
Informacje o Śliwki w occie
-
Wielkanocny pasztet na trzy sposoby
Zacznijmy od tego, że nigdzie nie jest napisane, że głównym składnikiem pasztetu musi być mięso. Wręcz przeciwnie, pasztet można zrobić dosłownie ze wszystkiego, co nadaje się do jedzenia - warzyw, ryb, kasz, jajek czy grzybów. Zasada jest prosta: główny składnik rozdrabniasz na papkę, którą wzbogac
-
Menu dnia na rozgrzewkę
Do polędwiczek doskonale pasuje żurawina, ale też gruszki lub śliwki w occie. Polędwiczki z tymiankiem Składniki: 3 długie polędwiczki wieprzowe 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki tymianku 1-2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól grubo mielony pieprz Polędwiczki umyj, osusz, skrop łyżką oleju
-
Nie mroki, a smaki średniowiecza
, śliwki, wino, ocet i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. W szklanym lub glinianym naczyniu warstwami układamy rybę i sos. Podajemy na zimno. Tessa Capponi-Borawska - urodziła się we Florencji. Od 25 lat mieszka w Polsce. Wykłada dzieje Włoch i historię włoskiej
-
Pora na przetwory
umytych i wyparzonych słoikach. Zalać gorącą marynatą. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 10 min. Taki czosnek jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek i sosów. Śliwki w occie 1 kg jędrnych śliwek węgierek, 15 dag cukru, 200 ml 6-proc. octu
-
Sierpniowe przetwory
Marynowane śliwki są bardzo proste do wykonania. Będą dobrym dodatkiem do pieczonych mięs podawanych na zimno, np. schabu lub karkówki. Śliwki w occie 1,5 kg śliwek około 120 g cukru 6-7 goździków ocet 10 proc. woda Ocet połącz z wodą w stosunku 1 do 5 - będzie go potrzeba tyle, by przykryć wszystkie
-
Śliwkowe inspiracje
minut w temp. 200°C. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Śliwki w octowej zalewie są dobrym dodatkiem do wędlin oraz pieczonych mięs podawanych na zimno (jak schab czy boczek). Śliwki w occie 2 kg śliwek węgierek z pestkami Zalewa: 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 l octu spirytusowego 1 łyżka cynamonu
-
Pyszne i niebanalne domowe wędliny i mięsa na wielkanocny stół - co zamiast klasyków?
roboty mięsa dojrzewające. Oprócz szynki można w ten sposób zrobić również suszoną pierś z kaczki. Pyszna z żurawinami, borówkami lub śliwkami z octu. Składniki: 6 piersi kaczki ze skórą 9 ząbków czosnku 12 jagód jałowca 2 łyżeczki nasion kolendry 4 goździki 3 liście laurowe (najlepiej świeże
-
Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw
. Upieczony pasztet przed podaniem studź przez kilka godzin. Autor: Aneta Kosiba Świetnymi dodatkami do pasztetu cielęcego będą na przykład śliwki w occie. Sprawdzi się również żurawina. Pasztet cielęcy 500 g cielęciny (kark, łopatka, nerkówka) 250 g podgardla wieprzowego lub surowego boczku 100 g
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki