Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sos piri-piri

Autor
A A A
  • Sos piri-piri

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Sos piri-piri - składniki:
  • 250 g świeżych czerwonych papryczek chili
  • 250 g łagodnych czerwonych papryk
  • 4 łyżki grubej
  • morskiej soli
  • 150 ml octu z białego wina
Sos piri-piri - sposób przygotowania: Składniki na 250-ml butelkę czas przygotowania: 10 minut + miesiąc Paprykę ostrą i łagodną umyj, oczyść, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po tygodniu.

Informacje o Sos piri-piri

  • [KONKURS] Hiszpańskie inspiracje

    każdego laureata. W skład każdego zestawu wchodzą: Biały tuńczyk w oliwie, Sok mandarynkowy z miąższem, Hiszpańska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, Gazpacho, Cieciorka gotowana, Zielone oliwki z olejem słonecznikowym, Migdałowa przekąska, Sos Piri Piri, Grzanki pszenne, Migdały solone, Piwo Estrella.

  • Hiszpańskie inspiracje [WYNIKI KONKURSU]

    Hiszpańskie inspiracje [WYNIKI KONKURSU]

    . drobno pokrojonych pomidorów bez skórki 3 szt. ziemniaków pokrojonych w kostkę 500 ml bulionu rybnego 100 ml białego wina duża cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy posiekana natka pietruszki, do smaku: sos Piri Piri, sól i pieprz Przygotowanie

  • Sosy na każdą okazję

    Sosy na każdą okazję

    składniki przełóż do rondla i podgrzewaj około 12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż żurawiny zmiękną (jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej). Przełóż do miski i wystudź. Sos będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Autor: Zuzanna Wiciejowska Sos piri-piri to jedna z klasycznych przypraw

  • Regulamin konkursu "Hiszpańskie inspiracje" ("Regulamin")

    : Biały tuńczyk w oliwie, Sok mandarynkowy z miąższem, Hiszpańska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, Gazpacho, Cieciorka gotowana, Zielone oliwki z olejem słonecznikowym, Migdałowa przekąska, Sos Piri Piri, Grzanki pszenne, Migdały solone, Piwo Estrella. 2. Fundator zastrzega sobie prawo do zmiany

  • Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

    Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

    - jak wskazuje nazwa - z niewielkich papryczek odmiany piri-piri. Tradycyjne jest używany jako przyprawa do zup i gulaszów, a także marynata do mięs. Sos piri-piri 250 g świeżych czerwonych papryczek chili 250 g łagodnych czerwonych papryk 4 łyżki grubej morskiej soli 150 ml octu z białego wina