Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chutney (sos) morelowy

Autor
A A A
  • Chutney (sos) morelowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Chutney (sos) morelowy - składniki:
Chutney (sos) morelowy - sposób przygotowania: Składniki na 4 średniej wielkości słoiki czas przygotowania: 90 min Morele umyj i grubo pokrój. Cebulę obierz i poszatkuj na cieknie plasterki. Umyty rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki. Imbir obierz i drobno posiekaj. Otrzyj skórkę ze sparzonej limonki i wyciśnij z niej sok. Wszystkie składniki oprócz orzechów włóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Do musu dodaj grubo posiekane orzechy i wymieszaj. Sos przełóż do słoików i szczelnie zamknij. Chutney można przechowywać do 1 roku. Ważne - nabiera aromatu dopiero po miesiącu od przygotowania. Jest doskonałym dodatkiem do mięs.