Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Filet z łososia z kruszonka migdałową

Autor
A A A
  • Filet z łososia z kruszonka migdałową

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Filet z łososia z kruszonka migdałową - składniki:
Filet z łososia z kruszonka migdałową - sposób przygotowania: Przygotuj kruszonkę migdałową: upraż na patelni migdały, orzechy nerkowca, sezam, a po wystudzeniu zmiksuj je w malakserze. Do masy dodaj masło, musztardę, starty ser i posiekane listki pietruszki. Dokładnie wymieszaj, uformuj wałek, zawiń w folię aluminiową i zamroź. Zamarynuj łososia: oczyszczony filet posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, dopraw cukrem, dodaj oliwę i gałązki kopru. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godz. Po tym czasie delikatnie usuń marynatę i upiecz rybę. Przygotuj szparagi: umyj je i obierz, a następnie ugotuj al dente w osolonej wodzie z cukrem i masłem. Łososia ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 2 minuty. Następnie wyjmij rybę z pieca, ułóż na niej plastry schłodzonej kruszonki migdałowej o grubości 0,3 mm i ponownie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz, aż termosonda (lub termometr) wbita w rybę pokaże 52 st. C (ok. 7 minut).