Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pasztet z jagnięciny
Pasztet z jagnięciny - składniki:
Pasztet z jagnięciny - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: zagnieć ciasto ze wszystkich składników, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj farsz: jagnięcinę oczyścić, zmiel lub zmiksuj. Podobnie przygotuj podgardle (lub boczek). Masę dokładnie wymieszaj z jajkami, śmietaną, przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pistacje i całe lub pokrojone suszone śliwki, wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na czas wałkowania ciasta i przygotowania foremki.
Przygotuj pasztet: rozwałkuj ciasto na mniej więcej 3-5 mm grubości, tak by płaty wystawały za brzegi formy i dały się potem połączyć. Wyłóż nim formę na pasztet i dociśnij. Nałóż do środka masę mięsną, zwisające po bokach formy ciasto zawiń do góry, przykryj nim masę mięsną i dokładnie zlep. Na powierzchni ciasta zrób nożem dwa otwory, aby podczas pieczenia para wodna miała ujście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175-180 st. C i piecz przez 70 minut.
Wystudzony pasztet możesz zalać galaretą przez otwory w kruchym cieście.
- Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 g masła
- 125 ml wody
- sól
- Farsz mięsny:
- 700 g jagnięciny z udźca
- 300 g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 3 jaja
- 12 suszonych śliwek
- 4 ząbki czosnku
- 50 g pistacji
- sól
- pieprz
- duża szczypta gałki muszkatołowej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki