Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasteczka marchewkowe

Autor
A A A
  • Ciasteczka marchewkowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Ciasteczka marchewkowe - składniki:
Ciasteczka marchewkowe - sposób przygotowania: W misce wymieszaj mąkę z cynamonem, sodą oczyszczoną i solą. Ubij mikserem miękkie masło z cukrami na puszysty krem, dodaj jajko i dalej ubijaj, aż masa będzie jednolita. Do masy dodaj startą na drobnej tarce i odciśniętą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mieszankę mąki i mieszaj, aż składniki się dokładnie połączą. Dwie blaszki do pieczenia wyłóż pergaminem. Łyżką (ja używam łyżki do lodów) nakładaj porcje ciasta. Pamiętaj, żeby zachować między nimi dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną i rozlewają się na boki. Wstaw do pieca rozgrzanego do 170 st. C i piecz na jasnobrązowy kolor około 12-16 minut. Wystudź na kratce.

Informacje o Ciasteczka marchewkowe

  • Małe co nieco na nagły głód

    Małe co nieco na nagły głód

    wersji dla czekoladoholikow, można dodać do ciasta posiekaną w niewielkie kawałeczki tabliczkę gorzkiej czekolady lub polać ciasteczka czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ciasteczka marchewkowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki