Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffinki z batatami i żurawinami

Autor
A A A
  • Muffinki z batatami i żurawinami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Muffinki z batatami i żurawinami - składniki:
Muffinki z batatami i żurawinami - sposób przygotowania: Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż zmiękną. Odcedź i utłucz widelcem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem cayenne i solą. W osobnym naczyniu połącz olej, jajka, jogurt i purée z batatów. Obie masy wymieszaj. Imbir obierz i drobno pokrój. Orzechy pokrusz. Bekon pokrój w kostkę i smaż, aż stanie się chrupiący. Do ciasta dodaj imbir, bekon, orzechy, tymianek i żurawiny. W zagłębienia foremek na muffinki włóż papierowe foremki. Do każdej nałóż ciasto. Piecz w temperaturze 175 st. C (termoobieg: 160 st.C) przez 25-30 minut. Pozostaw, aby ostygły. Paski bekonu smaż, aż staną się chrupiące. Muffinki udekoruj czerwoną papryką, a na wierzch połóż paski bekonu i tymianek.
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki