Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka Ratatouille

Autor
A A A
  • Zapiekanka Ratatouille

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Zapiekanka Ratatouille - składniki:
Zapiekanka Ratatouille - sposób przygotowania: Pomidory, cukinię i cebulę obierz i pokrój w plastry. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w krążki. Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż cebulę. Nieduże naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż warstwy warzyw na przemian, kolejno: plastry pomidora, bakłażana, cukinii, krążki papryki oraz cebulę. Układaj warstwy do wyczerpania składników, kończąc na warstwie cebuli. Dopraw solą, pieprzem, posiekanymi drobno czosnkiem i natką pietruszki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170 st. C i piecz przez około 20 minut.

Informacje o Zapiekanka Ratatouille

  • Lżejsza wersja zapiekanki

    Lżejsza wersja zapiekanki

    Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ratatouille. To danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i świetnie nadaje się na przyjęcie. Zapiekanka Ratatouille 2 duże dojrzałe pomidory 1 cebula 1 czerwona papryka 1 bakłażan 1 cukinia 1 ząbek czosnku oliwa natka pietruszki sól pieprz Pomidory