Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym
Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym - składniki:
Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym - sposób przygotowania:
Przygotuj sos żurawinowy: do garnka wlej sok żurawinowy, dodaj cukier, cynamon i żurawiny. Pomarańczę umyj, cienko zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę i sok pomarańczowy dodaj do sosu i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Sos można podawać na ciepło lub na zimno.
Przygotuj pasztet: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tosty rozdrobnij. Tymianek i szałwię umyj i otrząśnij z wody, oskub listki i drobno posiekaj. Cebulę zrumień na łyżce oleju, wystudź. Zioła, rozkruszony chleb, mielone mięso i suszone żurawiny rozgnieć z jajkiem i cebulą, mocno dopraw solą i pieprzem. Kasztany odsącz z zalewy i delikatnie wymieszaj z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenia (ok. 15x22 cm) natłuść olejem, przełóż masę i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Pasztet wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry.
Sznycle lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, usmaż na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z pasztetem i sosem żurawinowym.
- 4 sznycle z piersi indyczej (po ok. 150 g)
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- sos żurawinowy:
- 250 ml żurawinowy">soku żurawinowego
- 150 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 340 g świeżych żurawin
- 1 pomarańcza
- pasztet:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 1/2 pęczka tymianku
- 1/2 pęczka szałwi
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki suszonych żurawin
- 1 jajko
- 200 g jadalnych kasztanów
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki