Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym

Autor
A A A
  • Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym - składniki:
Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym - sposób przygotowania: Przygotuj sos żurawinowy: do garnka wlej sok żurawinowy, dodaj cukier, cynamon i żurawiny. Pomarańczę umyj, cienko zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę i sok pomarańczowy dodaj do sosu i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Sos można podawać na ciepło lub na zimno. Przygotuj pasztet: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tosty rozdrobnij. Tymianek i szałwię umyj i otrząśnij z wody, oskub listki i drobno posiekaj. Cebulę zrumień na łyżce oleju, wystudź. Zioła, rozkruszony chleb, mielone mięso i suszone żurawiny rozgnieć z jajkiem i cebulą, mocno dopraw solą i pieprzem. Kasztany odsącz z zalewy i delikatnie wymieszaj z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenia (ok. 15x22 cm) natłuść olejem, przełóż masę i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Pasztet wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry. Sznycle lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, usmaż na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z pasztetem i sosem żurawinowym.