Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Vitello tonnato - pieczona cielęcina z tuńczykiem

Autor
A A A
  • Vitello tonnato - pieczona cielęcina z tuńczykiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Vitello tonnato - pieczona cielęcina z tuńczykiem - składniki:
Vitello tonnato - pieczona cielęcina z tuńczykiem - sposób przygotowania: Umytą, oczyszczoną i osuszoną cielęcinę zamarynuj we wszystkich składnikach marynaty i odstaw do lodówki na 4-6 godzin. Następnie mięso ułóż w brytfannie, podlej winem i piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Wszystkie składniki sosu zmiksuj do uzyskania konsystencji kremu i dopraw do smaku. Upieczoną i wystudzoną cielęcinę pokrój w cieniutkie plasterki i polej przygotowanym wcześniej sosem. Warto wiedzieć: To mleko sprawia, że mięso cieląt staje się lekko kwaskowe w smaku i zapachu. Dlatego nie radziłbym przyrządzać z niego tatara. Młody (dwuletni) samiec nazywany jest byczkiem, a po wykastrowaniu - wołem. Młodą samicę nazywa się jałówką. Ponieważ samiec nie produkuje mleka, staje się idealnym źródłem delikatnego mięsa.