Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto orzechowe - Karydopita

Autor
A A A
  • Ciasto orzechowe - Karydopita

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Ciasto orzechowe - Karydopita - składniki:
Ciasto orzechowe - Karydopita - sposób przygotowania: Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę, orzechy, proszek do pieczenia, cynamon i mielone goździki. Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z suchymi produktami, dodaj masło, a na koniec białka ubite na sztywną pianę. Całość delikatnie wymieszaj i wlej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez około 35 minut. Przygotuj syrop: wszystkie składniki gotuj w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zgęstnieje. Gdy ciasto ostygnie, zalej je gorącym syropem.

Informacje o Ciasto orzechowe - Karydopita

  • Jesienne wypieki

    Jesienne wypieki

    towarzystwie gorącego czekoladowego sosu (w wersji dla dorosłych może być z rumem) oraz kulki waniliowych lub śmietankowych lodów. Ciasto orzechowe - Karydopita 50 g mąki tortowej 200 g kaszy manny 200 g cukru 150 g masła 9 jaj 250 g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia