Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Glazurowana pierś kaczki z jabłkami

Autor
A A A
  • Glazurowana pierś kaczki z jabłkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Glazurowana pierś kaczki z jabłkami - składniki:
Glazurowana pierś kaczki z jabłkami - sposób przygotowania: Piersi kaczki oczyść, natnij skórkę w kratkę, oprósz solą i pieprzem, potem obsmaż na złoty kolor, kładąc mięso na zimną patelnię bez dodatku tłuszczu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st. C i piecz ok. 1 godzinę. Jabłka pokrój w cząstki. Z mąki, żółtek oraz mleka zrób gęste ciasto naleśnikowe, dodaj posiekane orzechy, a na koniec ubitą pianę z białek. Jabłka obtocz w cieście, ułóż na pergaminie i piecz w piekarniku ok. 5 minut w 160 st. C. Do rondelka wlej ocet balsamiczny, dodaj miód i laskę cynamonu. Zagotuj i podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż płyn zredukuje swoją objętość. Upieczone piersi kaczki posmaruj sosem miodowo-octowym, pokrój w cienkie plastry i podawaj z jabłkami w cieście.