Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą

Autor
A A A
  • Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą - składniki:
Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą - sposób przygotowania: Karkówkę umyj i osusz, przekrój wzdłuż. Oba kawałki przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na centymetrowej grubości płaty. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj nadzienie: kapustę obgotuj w wodzie przez 30 min, opłucz i posiekaj. Grzyby mocz przez godzinę i następnie obgotuj w wodzie przez ok. 15 min. Zeszklij na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj kapustę i grzyby, całość przesmażaj przez ok. 15 min, dopraw kminkiem i solą. Ostudź. Przygotuj roladę: na płaty mięsa nałóż nadzienie, zroluj ciasno i zwiąż sznurkiem. Rolady obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, podlej dwiema szklankami wody, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C i piecz pod przykryciem ok. 60 min. Po upieczeniu zlej sos, przecedź go i zagęść zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody, dopraw solą i pieprzem. Roladę podawaj pokrojoną w plastry i polaną sosem.