Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus kawowo-czekoladowy

Autor
A A A
  • Mus kawowo-czekoladowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Mus kawowo-czekoladowy - składniki:
  • 4 porcje
  • mus: 225 g (2 i 1/4 tabliczki) czekolady (min. 50 proc. kakao)
  • 3 łyżki esencjonalnego espresso
  • 25 g (1/4 kostki) masła
  • 4 jajka
  • czekoladowe foremki: 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
  • listki mięty do dekoracji
Mus kawowo-czekoladowy - sposób przygotowania: Przygotuj czekoladowe foremki: wytnij z mocnej folii aluminiowej cztery kwadraty o bokach ok. 15 cm. Pojedynczo obłóż nimi i przyciśnij szklankę lub filiżankę, następnie delikatnie zdejmij, zachowując kształt folii - w ten sposób otrzymasz cztery foremki. Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Płynną czekoladą delikatnie wysmaruj foremki czekoladowe, rozsmarowując ją od dołu ku górze. Nie przejmuj się nierównościami. Odstaw do wystygnięcia, potem możesz wstawić do lodówki, żeby stwardniały. Po tym czasie bardzo delikatnie zdejmij folię z czekoladowych foremek. Przygotuj mus: Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, dodaj espresso i wymieszaj. Następnie dodaj po kawałku, ciągle mieszając, masło. Zdejmij miskę z ognia, dodaj żółtka i wymieszaj. Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do masy czekoladowej, delikatnie połącz składniki. Przełóż mus do miski i wstaw do lodówki na przynajmniej trzy godziny. Przed podaniem delikatnie przełóż mus do czekoladowych foremek i udekoruj listkami mięty.

Informacje o Mus kawowo-czekoladowy

  • Królewskie menu na środek tygodnia

    Królewskie menu na środek tygodnia

    -czekoladowy 4 porcje mus: 225 g (2 i 1/4 tabliczki) czekolady (min. 50 proc. kakao) 3 łyżki esencjonalnego espresso 25 g (1/4 kostki) masła 4 jajka czekoladowe foremki: 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) listki mięty do dekoracji Mus kawowo-czekoladowy - sposób przygotowania

  • Smakołyki na Dzień Czekolady

    Smakołyki na Dzień Czekolady

    Zobacz przepis na mus kawowo-czekoladowy lub przepis na boca negra - ciasto czekoladowe z papryką . Lekka lub płynna konsystencja sprzyja wzbogacaniu kakaowych deserów o aromat, który urozaici ich smak. W przepisach na krem i mus z czekolady użyto popularnych i dobrze komponujących się z czekoladą

  • Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

    martini lub szampana) albo pucharkach. Mus kawowo-czekoladowy (4 porcje) Mus: 225 g (2 i 1/4 tabliczki) czekolady (min. 50 proc. kakao) 3 łyżki esencjonalnego espresso 25 g (1/4 kostki) masła 4 jajka Czekoladowe foremki: 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) listki mięty