Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciecierzyca zapiekana z serem feta

Autor
A A A
  • Ciecierzyca zapiekana z serem feta

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Ciecierzyca zapiekana z serem feta - składniki:
Ciecierzyca zapiekana z serem feta - sposób przygotowania: Dzień wcześniej zalej ciecierzycę dużą ilością wody i odstaw na 12 godzin, a następnie ugotuj al dente i odcedź. Cebulę i marchew pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory zmiksuj wraz z sokiem. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1 minutę. Wlej zmiksowane pomidory, dodaj marchew oraz ugotowaną ciecierzycę i duś przez 5 minut pod przykryciem. Wsyp posiekany tymianek, pokrojone w plastry oliwki i dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułóż plasterki pomidora i posyp startym serem feta. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut na złoty kolor. Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem
Przepis na prawdziwą pieczoną fetę prosto z Grecji [KUCHNIE ŚWIATA]

Informacje o Ciecierzyca zapiekana z serem feta

  • Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

    Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

    zapiekana z serem feta (Rewithia sto furno me elies kie Feta) Przepis dla 4 osób 300 g ciecierzycy 2 cebule szalotki 1 marchew 2 ząbki czosnku 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych z sokiem 10 zielonych oliwek bez pestek 10 oliwek kalamata bez pestek 1 pomidor średniej wielkości 1 łyżeczka świeżego