Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mus z gruszek i czekolady
Mus z gruszek i czekolady - składniki:
Mus z gruszek i czekolady - sposób przygotowania:
Przygotuj mus: w rondlu ułóż obrane i przepołowione gruszki, zalej je wymieszanym mlekiem ze śmietanką. Płynu powinno być tyle, by przykrył gruszki. Dodaj przepołowioną wzdłuż wanilię i 1/2 cukru. Przykryj wszystko pergaminem i zagotuj. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i podgrzewaj na małym ogniu 10-15 minut. Staraj się, by gruszki były cały czas zanurzone. Nakłuj je nożem i gdy będą już miękkie, ale nie będą się rozpadać, wyjmij i odsącz.
Do płynu wyskrob wanilię i przecedź go przez sito, odstaw. Owoce zmiksuj i przetrzyj przez sito (z podanych proporcji powinno wyjść ok. 1 szklanki gruszkowego purée).
Białą czekoladę rozpuść i dodaj letnie purée gruszkowe, sok z cytryny i szczyptę soli. Namoczoną żelatynę rozpuść i wkręć w masę czekoladowo-gruszkową. Odstaw do lekkiego stężenia.
Przygotuj lody: pozostały po gotowaniu gruszek płyn zagotuj. Żółtka utrzyj z resztą cukru i szczyptą soli, wkręć w to 1/3 gorącej śmietanki gruszkowej. Zaparzone żółtka przelej do pozostałego płynu i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.
Schłodź i przełóż do maszynki do lodów. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 1/2 litra lodów gruszkowych.
Przygotuj naleśniki: wymieszaj mąkę, jajko, żółtka i mleko, wstaw ciasto na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
Masę gruszkowo-czekoladową zawiń w naleśniki i odstaw do schłodzenia.
Wałeczki musu pokrój w 3-cm grubości krążki i podawaj z lodami gruszkowymi.
- mus i lody: 3 duże gruszki klapsy lub inne miękkie
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g białej czekolady
- sok z 1/2 cytryny
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 2 płatki żelatyny
- sól
- naleśniki: 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko + 2 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki