Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowany łosoś z salsą z truskawek

Autor
A A A
  • Marynowany łosoś z salsą z truskawek

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Marynowany łosoś z salsą z truskawek - składniki:
Marynowany łosoś z salsą z truskawek - sposób przygotowania: Dzień wcześniej oczyść łososia z ości i białych błonek. Sól wymieszaj z cukrem i część wysyp cienką warstwą na blachę. Ułóż na niej filet ryby skórą do dołu i zasyp pozostałą mieszaniną cukru z solą. zetrzyj na nią skórkę z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodaj na wierzch koper i przykryj całość papierowym ręcznikiem. Następnie wyciśnij na przykrytą koprem i ręcznikiem rybę whisky, sok z jednej cytryny, dwóch pomarańczy i limonki. skrop ręcznik winem i szczelnie okręć całość folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 24 godziny (lub 36, jeżeli wolisz by łosoś był bardziej wysuszony). Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, opłucz zimną wodą i osusz. pokrój w cienkie plastry. Truskawki drobno pokrój w kosteczkę, dopraw oliwą, posiekanym zielonym pieprzem i miodem. dodaj sok z limonki i odstaw na 10 min. Łososia podawaj na salsie z truskawek. (Dla 6-7 osób, czas przygotowania: 20 min + marynowanie 24-36 godz.)