Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lazania mięsna

Autor
A A A
  • Lazania mięsna

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Lazania mięsna - składniki:
Lazania mięsna - sposób przygotowania: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu o dużej średnicy zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj wołowinę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu o dużej średnicy zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj wołowinę. W drugim rondlu na małym ogniu roztop masło, dodaj mąkę i bardzo dokładnie i szybko wymieszaj drewnianą łyżką. Pilnuj, żeby zasmażka się nie przypaliła. Następnie dolewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając i pilnując, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią, użyj do ich rozbicia trzepaczki). Dodaj kostkę rosołową, dopraw pieprzem i ustaw na małym ogniu. Kiedy sos się zagotuje, zdejmij go z ognia i dodaj 3/4 sera. Dokładnie wymieszaj. W niedużej brytfance układaj naprzemiennie warstwy: makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy. Zakończ sosem serowym i posyp go resztą startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 45 minut - ser na wierzchu lazanii powinien się zapiec na złoto. Podawaj około 10 minut po wyjęciu z pieca. Rada: Podane proporcje są na niewielką brytfankę, jeśli chcesz zrobić większą porcję lub więcej warstw, zwiększ proporcjonalnie ilość składników. Do sosu mięsnego możesz też dodać paprykę, oliwki lub grzyby. Zamiast cheddara - parmezan, grana padano lub inny twardy, ostry ser żółty. Lazanię można też przygotowywać w wersji wegetariańskiej, np. ze szpinakiem.

Informacje o Lazania mięsna

  • Makaron nieźle zapieczony

    Makaron nieźle zapieczony

    Tarka do sera Sagaform Tarka do sera Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Klasyczna lazania z sosem pomidorowym z mięsem i serem. Odgrzewając lazanię pamiętaj, by przykryć ją folią aluminiową, by nie wyschła. Zobacz przepis na lazanię mięsną

  • 9 razy mięso mielone

    9 razy mięso mielone

    . przełożona jabłkami z dodatkiem sosu waniliowego albo - jak baklava - zmielonymi orzechami. Lazania mięsna Sos mięsny: 250 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 400 g pomidorów (mogą być z puszki) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 kostka rosołowa wołowa bazylia olej do smażenia sól pieprz Sos serowy