Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Miodowe pierniczki
Miodowe pierniczki - składniki:
Miodowe pierniczki - sposób przygotowania:
Z cukru przygotuj karmel, ostrożnie rozpuszczając go na suchej, gorącej patelni. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj.
Wszystkie składniki (orzechy, jaja, cynamon, mąkę, miód) wymieszaj, dodaj przestudzony karmel i wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie jeszcze raz wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wytnij pierniczki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz około 40 minut.
- 500 g miodu
- 1 kg mąki pszennej
- 10 jaj
- 200 g łuskanych orzechów laskowych
- cynamon
- 100 g cukru
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki