Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi

Autor
A A A
  • Ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi - składniki:
Ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi - sposób przygotowania: Jabłka umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę, zasyp cukrem i odstaw na kilka chwil. Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do jabłek dodaj jajka, rodzynki oraz cynamonową mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Pod koniec mieszania dodaj olej. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C i piecz przez około 55 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Informacje o Ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi

  • Jesienne wypieki

    Jesienne wypieki

    do tego ciasta możesz dodać również nieco przyprawy korzennej (do piernika). Będzie wyśmienite z polewą czekoladową. Ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi 7 dużych jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dodać jeszcze 1/2 szklanki) 5 jajek 1 opakowanie

  • Wypieki, które trudno zepsuć

    Wypieki, które trudno zepsuć

    ] Silit Tortownica w okazje.info To ciasto, które można spotkać także pod nazwą "ciasto katowickie" będzie idealną propozycją dla fanów szarlotki. Oprócz rodzynek można dodać do niego taką samą ilość posiekanych (niezbyt drobno) orzechów włoskich. Ciasto jabłkowo-cynamonowe

  • Gruszki na słodko i słono

    Gruszki na słodko i słono

    dodatkiem gruszek i orzechów włoskich. Jeśli wolisz jabłka, polecamy Ci wilgotne ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi . Gruszkowe ciasto z orzechami włoskimi 1 kg gruszek 80 g orzechów włoskich 150 g suszonych gruszek 1 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju roślinnego 1 i 1/2 łyżki

  • Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    : Okazje.info Oprócz rodzynek do tego ciasta można dodać również posiekane orzechy włoskie. By nie ściemniały podczas pieczenia, trzeba wcześniej namoczyć je we wrzątku, odczekać, aż woda wystygnie, po czym odsączyć na sitku i dodać do masy na ciasto. Ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi 7 dużych