Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kresowa sałatka jarzynowa

Autor
A A A
  • Kresowa sałatka jarzynowa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Kresowa sałatka jarzynowa - składniki:
Kresowa sałatka jarzynowa - sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, seler oraz korzeń pietruszki umyj i nieobrane ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy warzywa będą lekko twarde, wyjmij z wody, ostudź, obierz i pokrój w kostkę nie mniejszą niż pół centymetra. Buraka ugotuj osobno, następnie obierz i także pokrój w dużą kostkę. Kiszone ogórki obierz, pokrój w kostkę identyczną jak pozostałe warzywa i odciśnij z nadmiaru wody. Jajka obierz ze skorupki i pokrój. Jogurt i majonez wymieszaj z octem winnym, dopraw solą i pieprzem. Pokrojone składniki (oprócz buraka) wymieszaj z odcedzoną fasolą konserwową i posiekaną natką pietruszki, dodaj wymieszany majonez z jogurtem. Na koniec całość delikatnie wymieszaj z pokrojonym burakiem tak, aby zbyt mocno nie zabarwił pozostałych warzyw.

Informacje o Kresowa sałatka jarzynowa

  • Solidne sałatki z majonezem

    Solidne sałatki z majonezem

    Aby zaostrzyć smak sałatki, możesz dodać do niej nieco musztardy (np. sarepskiej). Jeżeli znudziła Ci się sałatka jarzynowa w tradycyjnym wydaniu, możesz również skorzystać z naszego przepisu na kresową sałatkę jarzynową . Składniki: 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 mały