Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Baklava

Autor
A A A
  • Baklava

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Baklava - składniki:
Baklava - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: wodę zmieszaj z olejem i posól. Do miski wsyp mąkę, pośrodku zrób wgłębienie i mieszając powoli, wlej płyn. Wyrób elastyczne ciasto i podziel na 8 części. Z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Przygotuj nadzienie: masło rozpuść i połącz z olejem. W osobnej misce migdały wymieszaj z orzechami, cukrem i skórką cytrynową. Przygotuj syrop: do garnka wsyp cukry, dodaj sok z cytryny i wodę. Powoli doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Masło roztop i połącz z olejem. Każdą kulę posmaruj tłuszczem, cienko rozwałkuj, przenieś na posypaną mąką lnianą ściereczkę, przetnij na pół i rozciągnij palcami na cienki płaty. Następnie podłóż dłonie pod ciasto i rozciągaj je zewnętrzną stroną dłoni na jeszcze cieńszy płat. Brzegi rozciągnij palcami - ciasto powinno być tak cienkie, by prześwitywało (nie przejmuj się, jeśli zrobią się dziurki - ważne jest, żeby ostatnia wierzchnia warstwa ciasta nie była poprzerywana). Grubsze brzegi obetnij, a resztę ciasta pozostaw do lekkiego przeschnięcia. Natłuść formę (ok. 22 x 36 cm), wyłóż na nią pierwszy płat ciasta, skrop tłuszczem i przykryj drugim płatem. Posyp bakaliami i znów przykryj natłuszczonym płatem ciasta. I tak do wyczerpania składników. Przekładaniec pokrój w skos, tak by tworzące się porcje miały kształt rombów. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika polej baklavę syropem i odstaw do wystygnięcia.

Informacje o Baklava

  • Menu dnia z bułgarskimi przysmakami

    Menu dnia z bułgarskimi przysmakami

    samo zwijać, tworząc spiralną banicę o coraz większej średnicy. Na końcu obficie posmarować ją stopionym letnim masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i upiec na jasnozłoty kolor. Ten strudel o bułgarskim rodowodzie świetnie smakuje na ciepło i zimno. Źródło: Ugotuj.to Baklava (także

  • Ciasto filo

    Ciasto filo

    mamy do czynienia z czymś bardzo delikatnym. Ciasto filo stanowi podstawę wielu popularnych potraw - takich jak np. baklava, czy burek. Filo sporządzane jest z mąki, soli, oliwy i wody. Ze zmieszanych składników powstaje luźne ciasto, które

  • Bałkańskie menu dnia z bardzo słodkim deserem

    Bałkańskie menu dnia z bardzo słodkim deserem

    ulubionymi dodatkami. Autor: Bogumiła Rybarczyk ( odkuchnii.blox.pl ) Cevapcici - czarnogórski sposób na grilla [Gotuj z Melanią] Baklava to deser typowy dla Bałkanów i Turcji. Nie dość, że sam jest bardzo słodki, to jeszcze z wierzchu nasącza się go syropem. Będzie świetnie pasował do mocnej kawy

  • Bałkańskie wakacje w Biedronce

    Bałkańskie wakacje w Biedronce

    Biedronką, mogą spróbować takich produktów marki „Smaki Świata” jak: greckie oliwy i oliwki, ser halloumi oraz desery: baklava, pasta i chałwa sezamowa; a także chorwackie salami w różnych wersjach. Wśród delikatesowych specjałów marki „Biedronka” dostępny jest autentyczny ser grecki

  • Menu dnia po grecku

    Menu dnia po grecku

    rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut. Autor: Zuzanna Wiciejowska Baklava (zwana w Polsce również pod nazwami baklawa lub bakława) jest ciastem popularnym również w kuchni tureckiej czy bałkańskiej. Zamiast samodzielnie przygotowywać ciasto, do jej wykonanie możesz także użyć gotowego ciasta

  • Słodkie wspomnienia z wakacji

    Słodkie wspomnienia z wakacji

    Baklava (także baklawa lub bakława) to ciasto popularne szczególnie w Turcji, Grecji, Bułgarii i Armenii. Chrupiące listki ciasta filo, przełożone masą z orzechów i cukru (lub miodu) i polane słodkim syropem, to deser dla prawdziwych łasuchów. Baklava Ciasto: 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju

  • Ciasto filo - kruche i pyszne!

    Ciasto filo - kruche i pyszne!

    masa się zetnie, a ciasto będzie złociste. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej. Autor: Zuzanna Wiciejowska To chyba najsłynniejsze zastosowanie ciasta filo. Bardzo słodka baklava była niegdyś uważana za deser tylko dla zamożnych - ze względu na hojne wykorzystanie orzechów i miodu. Bardzo

  • Gazetka Lidl ważna od 14 lutego 2019 roku - promocja polskiej cielęciny oraz tydzień kuchni greckiej

    Gazetka Lidl ważna od 14 lutego 2019 roku - promocja polskiej cielęciny oraz tydzień kuchni greckiej

    słodkości, takich jak baklava w syropie, pasta sezamowa, miód nektarowy, pestki słonecznika w czekoladzie i inne.