Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli

Autor
A A A
  • Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli - składniki:
Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli - sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: dzień wcześniej wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i mieszanką polej oczyszczone, umyte oraz osuszone gicze. Odstaw na około 8-12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmij gicze, a marynatę odstaw do wykorzystania. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C, polej mięso marynatą i piecz około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem. Przygotuj kapustę: cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na klarowanym maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smaż wszystko ok. 6 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i duś pod przykryciem około 20 minut. Przygotuj ziemniaki: obierz je, umyj i przekrój wzdłuż na połówki, ułóż na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 40 minut. Gicze podawaj z kapustą i ziemniakami. Możesz także dodać smażone na klarowanym maśle pokrojone pomidory z dodatkiem świeżych ziół i młodych porów