Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wegetariański kebab - Falafel

Autor
A A A
  • Wegetariański kebab - Falafel

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Wegetariański kebab - Falafel - składniki:
Wegetariański kebab - Falafel - sposób przygotowania: Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Odsącz i zmiksuj w blenderze. Natkę pietruszki, cebulę i czosnek posiekaj. Do ciecierzycy dodaj posiekane warzywa i przyprawy, dolej około 4 łyżek wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa się nie klei, dodaj mąkę. Z masy uformuj palcami nieduże kulki. Kulki lekko spłaszcz i obtocz w ziarenkach sezamu. Usmaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, tak by "kotleciki" równomiernie się przyrumieniły. Podawaj z zieloną sałata lub z pikantnym sosem pomidorowym.
Najlepszy drobiowy kebab. Jak u mamy

Informacje o Wegetariański kebab - Falafel

  • Menu dnia z turecką sałatką i falafelami

    Menu dnia z turecką sałatką i falafelami

    niejadków! Wegetariański kebab - Falafel 600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimniej wodzie) 1 pęczek natki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka sody