Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Boczek rolowany z czosnkiem w czerwonym winie

Autor
A A A
  • Boczek rolowany z czosnkiem w czerwonym winie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Boczek rolowany z czosnkiem w czerwonym winie - składniki:
  • półtora kilogramowy płat świeżego boczku bez kości
  • ze skórą
  • 1/2 główki czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka tłuczonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
Boczek rolowany z czosnkiem w czerwonym winie - sposób przygotowania: (Przepis dla 6-8 osób) Dzień wcześniej zamocz w winie majeranek i kminek, dopraw mocno solą i posiekanym czosnkiem. Boczek rozetnij wzdłuż i rozłóż. Zanurz go w doprawionym winie na 24 godziny. Następnego dnia wyjmij boczek z marynaty (tę zachowaj) i ułóż na desce skórą do góry. Ostrym nożem natnij skórę w kratkę. Zroluj mocno sznurkiem, zostawiając skórę na górze. Tak przygotowaną roladę natrzyj pieprzem. Mocno obsmaż boczek w żeliwnym lub teflonowym naczyniu bez dodatkowego tłuszczu. Podlewaj winem, w którym się marynował i obracaj, aby nabrał równomiernego koloru. Duś do miękkości. Boczek wyjmij, ułóż na desce, przyciśnij drugą deską i schłódź. Przed podaniem usuń sznurek i pokrój mięso w plastry.

Informacje o Boczek rolowany z czosnkiem w czerwonym winie

  • Wyborna wieprzowina

    Wyborna wieprzowina

    ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Pieczony boczek, podobnie jak pieczony schab, sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli ten duszony w winie Ci nie odpowiada, zobacz przepis na boczek pieczony w piwie pilsner . Boczek rolowany z czosnkiem w czerwonym winie 1,5