Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowa rolada z malinami

Autor
A A A
  • Czekoladowa rolada z malinami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Czekoladowa rolada z malinami - składniki:
Czekoladowa rolada z malinami - sposób przygotowania: Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj cukier porcjami, a następnie zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku naprzemiennie z porcjami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Dużą, prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (papier będzie potrzebny do zwinięcia rolady), wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto i wygładź, aby jego grubość była jednolita na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem (180 st. C zwykły piec) i piecz, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a patyczek wbity w środek suchy. Blaszkę wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź i kiedy ciasto nie będzie już parzące, pomagając sobie papierem, zwiń je w roladę, odklejając papier do ciasta tak, aby na koniec móc je w ten papier zawinąć dla zachowania kształtu. Wystudź ciasto całkowicie. Śmietankę ubij z odrobiną cukru do smaku, maliny opłucz i dokładnie osusz. Roladę ostrożnie rozwiń i wypełnij bitą śmietaną i malinami (część możesz zostawić do dekoracji). Ponownie zwiń ciasto, owiń w papier i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło i stężało.
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]