Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort biszkoptowy z truskawkami

Autor
A A A
  • Tort biszkoptowy z truskawkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Tort biszkoptowy z truskawkami - składniki:
Tort biszkoptowy z truskawkami - sposób przygotowania: Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj cukier porcjami, a następnie zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku naprzemiennie z porcjami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 25 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem (180 st. C zwykły piec). Po około 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz, aż biszkopt będzie złocisto-brązowy, a patyczek wbity w środek ciasta suchy. Wystudź ciasto (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy jest łatwiej go przekroić) i przekrój na dwa placki. Placki nasącz zimną herbatą. Śmietankę ubij, jeśli lubisz - z dodatkiem odrobiny cukru. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj i przekrój na połówki, a następnie na mniejsze ćwiartki. Na dolnym krążku ułóż warstwę truskawek, zostawiając część do ozdobienia tortu, na truskawkach połóż warstwę bitej śmietany i przykryj drugim krążkiem. Cały torcik posmaruj bitą śmietaną i ozdób truskawkami. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, aby torcik stężał.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości