Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marchewkowa zupa-krem

Autor
A A A
  • Marchewkowa zupa-krem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (87 głosów)

Marchewkowa zupa-krem - składniki:
Marchewkowa zupa-krem - sposób przygotowania: Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką, osusz, pokrój w grube plasterki. Pomidory bez skórki pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej masło, przesmaż marchewki. Gdy będą miękkie dodaj pomidory, wlej bulion warzywny (tyle, by przykrył warzywa), dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Lekko przestudź zupę i zmiksuj. Ponownie postaw garnek na małym ogniu, jeśli trzeba dolej jeszcze bulionu i dopraw do smaku. Doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Podawaj posypaną natką (ewentualnie kolendrą, bazylią lub koperkiem).

Informacje o Marchewkowa zupa-krem

  • Menu dnia z naleśnikami ze szpinakiem

    Menu dnia z naleśnikami ze szpinakiem

    Tę zupę najlepiej przygotować z młodej marchewki, ale poza sezonem z powodzeniem możesz ja zastąpić niewielkimi marchewkami. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować 4-5 sztuk. Marchewkowa zupa-krem Składniki: 1 pęczek młodej marchewki 2 dojrzałe pomidory 1 i 1/2 l bulionu warzywnego

  • Menu dnia z plackami ziemniaczanymi

    Menu dnia z plackami ziemniaczanymi

    Sekretem połączenia pomidorów i marchewki jest ich słodkawy posmak. Warto wydobyć go doprawiając zupę szczyptą cukru, słodkiej papryki i gałki muszkatołowej. Marchewkowo-pomidorowa zupa krem 1 pęczek młodej marchewki 2 dojrzałe pomidory 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 18

  • Apetyczne menu dnia na zakończenie tygodnia

    Apetyczne menu dnia na zakończenie tygodnia

    Piękną ozdobą talerza kremowej marchewkowej zupy będzie odrobina kwaśniej śmietanki oraz prażone pestki dyni. Marchewkowa zupa-krem 1 pęczek młodej marchewki 2 dojrzałe pomidory 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 18 proc. sól pieprz cukier po 1/2 łyżeczki słodkiej

  • Obiad z młodymi warzywami

    Obiad z młodymi warzywami

    Zupa z młodej marchewki wyśmienicie smakuje w wersji pikantnej, np. z dodatkiem imbiru lub ostrej papryki. Jeśli jednak nie jesteś fanem takich smaków, polecamy również zupę z młodej kalarepki . Marchewkowa zupa-krem 1 pęczek młodej marchewki 2 dojrzałe pomidory 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3

  • Pożegnanie pomarańczowej skórki

    Pożegnanie pomarańczowej skórki

    rok. Wpływa na regulację trawienia oraz działa moczopędnie. Marchewkowa zupa-krem 1 pęczek młodej marchewki 2 dojrzałe pomidory 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 18 proc. sól pieprz cukier po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej