Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Młoda marchewka glazurowana

Autor
A A A
  • Młoda marchewka glazurowana

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Młoda marchewka glazurowana - składniki:
Młoda marchewka glazurowana - sposób przygotowania: Marchewki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. W rondelku roztop masło na małym ogniu. Włóż marchewki i przesmaż je mieszając, by całe pokryły się masłem. Wlej gorącą wodę (tylko tyle, żeby marchewki były przykryte), wsyp szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia około 20 minut (płyn powinien wyparować, jeśli tak nie jest zwiększ temperaturę, jeśli marchewki nie są jeszcze miękkie dolej wody i chwilę je pogotuj). Miękkie marchewki posyp cukrem i bardzo delikatnie mieszając przesmaż, aby pokryły się glazurą. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem.

Informacje o Młoda marchewka glazurowana

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Nie obieraj młodych warzyw nożykiem. Młodą i cienką skórkę lepiej dokładnie wyszorować szczoteczką. Dobrym pomysłem będzie też krótsza obróbka termiczna np. młodej marchwi., która w słodkiej glazurze będzie lepiej smakować al dente.   Młoda marchewka glazurowana 6-8 młodych marchewek 3

  • Obiad z młodymi warzywami

    Obiad z młodymi warzywami

    nieco dłuższego gotowania). Zamiast szczypiorku lub koperku można doprawić ją również innymi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem. Młoda marchewka glazurowana 6-8 młodych marchewek 3 łyżki masła 1-2 łyżeczki cukru sól pieprz szczypiorek lub koperek do posypania Marchewki wyszoruj szczoteczką pod