Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka korzenna z konfiturą z buraków

Autor
A A A
  • Kaczka korzenna z konfiturą z buraków

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka korzenna z konfiturą z buraków - składniki:
Kaczka korzenna z konfiturą z buraków - sposób przygotowania: Zamarynuj kaczkę: kaczkę natrzyj solą, pieprzem i częścią cynamonu. Cukier, starty imbir, goździki i pozostały cynamon zalej w rondelku 200 ml wody i zagotuj do zgęstnienia płynu. Dodaj sos sojowy i przetarty czosnek. Tak przygotowaną marynatą nasmaruj kaczkę i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wstaw kaczkę do pieca rozgrzanego do 180-190 st. C i piecz przez ok. 1,5 godz., podlewając marynatą i sosem od pieczenia. Buraki dokładnie umyj, skrop oliwą i zawiń w folię do pieczenia. Piecz ok. półtorej godz. w piecu rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu obierz buraki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj buraki i żurawinę. Duś na wolnym ogniu ok. 40 min, na koniec dopraw i dodaj kwaśną śmietanę.