Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort czekoladowy z konfiturą śliwkową i śliwowicą

Autor
A A A
  • Tort czekoladowy z konfiturą śliwkową i śliwowicą

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Tort czekoladowy z konfiturą śliwkową i śliwowicą - składniki:
  • Beza migdałowa: 60 g mączki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórki)
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g mąki pszennej
  • 2 białka z dużych jaj
  • 50 g cukru
  • Mus czekoladowy: 200 g ciemnej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 400 ml śmietanki 36 proc.
  • 100 g konfitury śliwkowej
  • 10 ml śliwowicy
  • polewa czekoladowa lub genaż czekoladowy
Tort czekoladowy z konfiturą śliwkową i śliwowicą - sposób przygotowania: Ubij białka ze zwykłym cukrem i stopniowo małymi porcjami dodawaj do nich przesianą mieszankę mączki migdałowej, cukru pudru i mąki. Masę rozłóż na pergaminie (lub przy użyciu szprycy z końcówką o średnicy 13 mm wyciśnij) dwa krążki o średnicy 18 cm każdy. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut. Przygotuj mus: Pokruszoną czekoladę zalej gorącym mlekiem, wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Schłodź masę do ok. 30 s. C i wymieszaj z ubitą śmietaną. Mus wyłóż na upieczony spód bezowy, na wierzch dodaj konfiturę śliwkową wymieszaną ze śliwowicą, całość przykryj drugim spodem bezowym i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po schłodzeniu polej deser genażem czekoladowym lub gotową polewą czekoladową. Polewa czekoladowa (genaż) do ciast: 1 kg czekolady, 550 ml śmietany 30 proc., 50 g masła. Zalej pokruszoną czekoladę gorącą śmietaną, dodaj masło i całość mieszaj do uzyskania konsystencji. W ten sposób przygotujesz polewę czekoladową do tortów, mazurków, serników... Do podanego przepisu na tort zastosuj 1/4 ilości podanych składników polewy.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości