Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto francuskie z wołowiną Agathy Christie
Ciasto francuskie z wołowiną Agathy Christie - składniki:
Ciasto francuskie z wołowiną Agathy Christie - sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodaj połowę masła w małych kawałkach, posiekaj nożem. Ciasto polej osoloną wodą i zagnieć. Wywałkuj na kształt prostokąta o boku 20 na 15 cm. Połowę prostokąta posmaruj pozostałym masłem, złóż obie połówki i dobrze przyciśnij. Powtórnie wywałkuj. Złóż trzykrotnie, zawiń w wilgotną ściereczkę i odstaw na dolną półkę lodówki na 2 godz. Wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta powtórz dwukrotnie. Uwaga! Możesz kupić gotowe, zamrożone ciasto francuskie.
Mięso pokrój w małą kostkę, posiekaj cebulę i podsmaż na smalcu, dodaj mięso i smaż, mieszając. Kiedy mięso się zrumieni, posól, wlej połowę wina wymieszanego z wodą, dodaj majeranek i kminek, duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj sparzony i pokrojony pomidor, zalej resztką wina, duś do miękkości.
300 g ciasta wywałkuj, wytnij krążek o średnicy 20 cm i połóż na natłuszczonej blasze. Na krążek połóż talerzyk o średnicy ok. 15 cm, obrysuj nożem i natnij do połowy grubości ciasta. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 20 min. Wyrośnięty środek ciasta odetnij nożem i użyj jako pokrywki. We wgłębienie ciasta nałóż przygotowaną gorącą wołowinę i przykryj pokrywką z ciasta. Podawaj z sosem, najlepiej grzybowym (w Anglii podaje się z pieczarkowym).
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki