Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto francuskie z wołowiną Agathy Christie

Autor
A A A
  • Ciasto francuskie z wołowiną Agathy Christie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Ciasto francuskie z wołowiną Agathy Christie - składniki:
Ciasto francuskie z wołowiną Agathy Christie - sposób przygotowania: Do przesianej mąki dodaj połowę masła w małych kawałkach, posiekaj nożem. Ciasto polej osoloną wodą i zagnieć. Wywałkuj na kształt prostokąta o boku 20 na 15 cm. Połowę prostokąta posmaruj pozostałym masłem, złóż obie połówki i dobrze przyciśnij. Powtórnie wywałkuj. Złóż trzykrotnie, zawiń w wilgotną ściereczkę i odstaw na dolną półkę lodówki na 2 godz. Wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta powtórz dwukrotnie. Uwaga! Możesz kupić gotowe, zamrożone ciasto francuskie. Mięso pokrój w małą kostkę, posiekaj cebulę i podsmaż na smalcu, dodaj mięso i smaż, mieszając. Kiedy mięso się zrumieni, posól, wlej połowę wina wymieszanego z wodą, dodaj majeranek i kminek, duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj sparzony i pokrojony pomidor, zalej resztką wina, duś do miękkości. 300 g ciasta wywałkuj, wytnij krążek o średnicy 20 cm i połóż na natłuszczonej blasze. Na krążek połóż talerzyk o średnicy ok. 15 cm, obrysuj nożem i natnij do połowy grubości ciasta. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 20 min. Wyrośnięty środek ciasta odetnij nożem i użyj jako pokrywki. We wgłębienie ciasta nałóż przygotowaną gorącą wołowinę i przykryj pokrywką z ciasta. Podawaj z sosem, najlepiej grzybowym (w Anglii podaje się z pieczarkowym).