Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wołowina Gombrowicza w dyni i brzoskwiniach

Autor
A A A
  • Wołowina Gombrowicza w dyni i brzoskwiniach

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Wołowina Gombrowicza w dyni i brzoskwiniach - składniki:
Wołowina Gombrowicza w dyni i brzoskwiniach - sposób przygotowania: Umyj dynię, odetnij jedną czwartą z góry, tak aby stanowiła przykrycie, z obu części wyskrob gąbczasty miąższ i nasiona, pozostaw mięsiste krawędzie. Wnętrze posmaruj podgrzanym masłem i posyp cukrem. Umieść dynię na blasze, ścianki nakłuj dość gęsto ostrym nożykiem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 45 min. Wołowinę pokrój w kostkę, przesmaż na tłuszczu, aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, wyjmij i odłóż na bok, a w tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną cebulę i roztarty czosnek. W drugim rondlu zagotuj wodę z kostkami rosołowymi, włóż podsmażone mięso, posyp pieprzem i solą. Duś do miękkości, potem dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki oba rodzaje ziemniaków, pokrojoną w talarki cukinię i suszone pomidory. Gotuj jeszcze 15 min, po czym dodaj kukurydzę i brzoskwinie. Całość przełóż do upieczonej dyni i podgrzej w piekarniku przez 10-15 min.
Zwiastun jesieni: krem z dyni