Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z bekonem i warzywami (al barolo)

Autor
A A A
  • Risotto z bekonem i warzywami (al barolo)

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Risotto z bekonem i warzywami (al barolo) - składniki:
  • 500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina barolo (albo innego czerwonego wytrawnego wina)
  • 150 g bekonu
  • 150 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2 l bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki
Risotto z bekonem i warzywami (al barolo) - sposób przygotowania: Marchewkę i seler obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, bekon pokrój w paski. Posiekaj cebulę i przesmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Dodaj bekon, marchewkę i seler, smaż mieszając 2-3 minuty. Wsyp suchy ryż i mieszając smaż, aż stanie się szklisty i pokryje się masłem. Wlej podgrzane wino, gdy ryż wchłonie je całe, dodawaj porcjami bulion, przed każdą następną łyżką czekając, aż poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotuj około 20 minut, do chwili, aż ryż będzie miękki. Zdejmij garnek z ognia, dodaj resztę masła i parmezan, wymieszaj. Podawaj posypane natką.