Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa pomidorowa z cynamonem i pomarańczą

Autor
A A A
  • Zupa pomidorowa z cynamonem i pomarańczą

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Zupa pomidorowa z cynamonem i pomarańczą - składniki:
  • (składniki na porcje dla dwóch osób) Na zupę: 400 g pomidorów (b. dojrzałe świeże lub z puszki albo z kartonika)
  • kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • starty kawałek świeżego imbiru (około łyżeczki)
  • skórka starta z jednej pomarańczy (wcześniej należy ją dokładnie sparzyć)
  • pół dużej cebuli - pokrojonej w kostkę
  • sok wyciśnięty z jednej i słodkiej oraz soczystej pomarańczy
  • ewentualnie kilka łyżek wody
  • sól
  • pieprz do smaku
  • Do podania: opcjonalnie gęsta i kwaśna śmietana lub jogurt+naturalny">jogurt naturalny (albo jogurt typu greckiego)
Zupa pomidorowa z cynamonem i pomarańczą - sposób przygotowania: Przygotowanie: Na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Gdy jest już ciepły dodajemy laskę cynamonu, anyż, imbir i skórkę z pomarańczy. Gdy olej zacznie się aromatyzować, dodajemy cebulę i dusimy przez 6-7 minut, aż stanie się szklista i miękka. Dorzucamy pomidory oraz sok pomarańczowy. Pomarańcze są naturalnie słodkie, więc cukier nie powinien być potrzebny, jednak jeśli uważacie, że zupa jest zbyt kwaskowata możecie dodać odrobinę brązowego cukru. Jeśli uważacie, że konsystencja jest zbyt gęsta, możecie dodać kilka łyżek wody. Wszystko gotujemy przez 10-15 minut (można potem odstawić jeszcze na 15 minut, aby smaki się "przegryzły", zupa świetnie smakuje odgrzewana). Wyławiamy laskę cynamonu oraz gwiazdki anyżu i miksujemy blenderem. Starannie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w ogrzanych miseczkach.