Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cukinia zapiekana z ziemniakami

Autor
A A A
  • Cukinia zapiekana z ziemniakami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (27 głosów)

Cukinia zapiekana z ziemniakami - składniki:
Cukinia zapiekana z ziemniakami - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Cukinie umyj i pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. W żaroodpornym naczyniu ułóż naprzemiennie plastry ziemniaków i cukinii. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj rozmaryn i zgnieć tak, by powstała pasta. Rozsmaruj na plastrach cukinii i ziemniaków. Następnie wymieszaj śmietanę, sól, pieprz oraz 2 łyżeczki startego parmezanu. Zalej warzywa sosem, po wierzchu posyp jeszcze odrobiną parmezanu. Zapiekaj przez ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Cukinia Hasselback - najeżona pysznościami