Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zielony pasztet rybny

Autor
A A A
  • Zielony pasztet rybny

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Zielony pasztet rybny - składniki:
Zielony pasztet rybny - sposób przygotowania: W blenderze umieść pokrojone na mniejsze części filety rybne, 3 żółtka, masło i odciśniętą w wody bułkę, czosnek i szpinak. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dopraw masę solą i pieprzem. W misce ubij białka na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszaj z rybno-szpinakową masą i natychmiast przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (pasztet mocno urośnie, więc należy użyć formy o wysokich brzegach). Pasztet piecz przez ok. 40 minut w temp. 190 st. C., aż do zezłocenia się wierzchu. Po upieczeniu nie wykładaj od razu pasztetu z piekarnika, tylko pozostaw go tam, uchylając drzwiczki, wówczas pasztet nie opadnie.

Informacje o Zielony pasztet rybny

  • Wielkanocny pasztet na trzy sposoby

    Wielkanocny pasztet na trzy sposoby

    pasztetu podkreśli dodatek szpinaku, zaś czosnkowa nuta nada całości charakteru.   ZIELONY PASZTET RYBNY 5 płatów mintaja 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie 80 g masła w temperaturze pokojowej 1 bułka, namoczona w wodzie i odciśnięta pół szklanki liści szpinaku, lekko ugniecionych 1