Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tureckie kotlety mielone Kefta

Autor
A A A
  • Tureckie kotlety mielone Kefta

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Tureckie kotlety mielone Kefta - składniki:
Tureckie kotlety mielone Kefta - sposób przygotowania: Mięso przepuściłamy przez maszynkę do mielenia. Uwaga! Dobrej jakości mięso jest podstawą udanego dania. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, imbir, cebulę, kolendrę (jeśli używamy). Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki i wykładamy je na blaszkę. Kiedy wszystko jest już gotowe, przykrywamy blaszkę folią aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po pół godziny wyciągamy kuleczki z lodówki, polewamy oliwą. Kuleczki smażymy na patelni przez około 8 minut, aż mięso będzie usmażone a kefta nabierze mocno rumianego koloru. Oto i efekt naszych starań. Można podać z sosem z harrisy (pół kubeczka jogurtu, łyżeczka harrisy, ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku).

Informacje o Tureckie kotlety mielone Kefta

  • Menu dnia po turecku

    Menu dnia po turecku

    Wschodzie charakteryzują się dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, a także nieco bardziej pikantnym smakiem, niż przyrządzane w Polsce klopsiki czy pulpety. Tureckie kotlety mielone Kefta wołowina, jagnięcina lub mięso wieprzowe imbir cebula kolendra Mięso przepuściłam przez maszynkę do mielenia

  • Wschodnie menu dnia z tureckimi pączkami

    Wschodnie menu dnia z tureckimi pączkami

    podawać zarówno z kuskusem z poprzedniego przepisu, jak i ziemniakami. Tureckie kotlety mielone Kefta wołowina albo jagnięcina lub też mięso wieprzowe imbir cebula kolendra Mięso przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Uwaga! Dobrej jakości mięso jest podstawą udanego dania. Do zmielonego mięsa

  • Kofta - rybne, mięsne, wegetariańskie kuleczki

    Kofta - rybne, mięsne, wegetariańskie kuleczki

    chlebkami (np. pita). Tureckie kotlety mielone Kefta wołowina, jagnięcina lub też mięso wieprzowe imbir cebula kolendra Mięso przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Uwaga! Dobrej jakości mięso jest podstawą udanego dania. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, imbir, cebulę, kolendrę (jeśli używamy

  • Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów

    Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów

    kumin (kmin rzymski). Tureckie kotlety mielone Kefta wołowina albo jagnięcina lub też mięso wieprzowe imbir cebula kolendra Mięso przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Uwaga! Dobrej jakości mięso jest podstawą udanego dania. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, imbir, cebulę, kolendrę (jeśli