Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem

Autor
A A A
  • Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem - składniki: Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem - sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w półksiężyce. Blachę skrapiamy oliwą, układamy na niej pokrojone ziemniaki, kilka ząbków czosnku w łupinkach (lepiej ich nie obierać, bo gdy za mocno się spieką, będą gorzkimi śmierdzącymi węgielkami) i gałązkę rozmarynu. Wszystko lekko solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na ok 200st. Pieczemy aż zmiękną i uzyskają pożądaną chrupkość oraz złocisty kolor. Idealne do pieczeni, gulaszu i mięs duszonych w winie, w letnie popołudnia same stanowią idealne danie.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach