Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dorsz w cieście francuskim z sosem z kurek
Dorsz w cieście francuskim z sosem z kurek - składniki:
Dorsz w cieście francuskim z sosem z kurek - sposób przygotowania:
Dorsza przypraw solą i białym pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i usmaż na maśle i oleju z dużą ilością majeranku. Tak przygotowane składniki zawiń w ciasto francuskie i ułóż w metalowej foremce. Ciasto posmaruj białkiem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut.
Przygotuj sos: usmaż na oleju na patelni pokrojonego w kostkę pora, następnie dodaj wędzony boczek, a po chwili blanszowane kurki. Pod koniec smażenia podlej sos śmietaną, przypraw solą i czarnym pieprzem i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
Upieczony filet pokrój w grube plastry i ułóż na sosie z kurek. Udekoruj gałązką świeżego majeranku.
- 80 g ciasta francuskiego
- 80 g filetu z dorsza
- 50 g cebuli
- 5 g suszonego majeranku
- 100 g masła
- 20 ml oleju
- 1 białko
- Sos: 30 g pora
- 30 g boczku wędzonego
- 40 g kurek
- 100 ml śmietany 30 proc.
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- biały i czarny pieprz
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki