Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tajskie pulpeciki
Tajskie pulpeciki - składniki:
Tajskie pulpeciki - sposób przygotowania:
Zioła drobno posiekać. Rybę zmiksować pulsacyjnie, tak by masa nie była gładka. Wymieszać rybę z ziołami, jajkiem, pastą curry, czosnkiem, sosem rybnym i ze skórką z limonki. Zagęścić masę mąką i uformować kilka małych kuleczek. Usmażyć próbną partię na oleju, spróbować i dosmakować. Przygotować kuleczki z reszty masy. Smażyć na złoto z obu stron, podawać z sosem do maczania. Kuleczki z mięsa przygotowuje się analogicznie.
Sos:
Wymieszać składniki z 1/4 szklanki ciepłej wody. Dodać gałązkę drobno posiekanego cienkiego szczypiorku i utartego na igiełki imbiru.
- 400 g białej ryby
- mielonej wieprzowiny lub kurczaka
- duży pęczek posiekanej kolendry
- 3 posiekane dymki
- 1-2 jajka
- szczypta utartej skórki limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- czerwona pasta curry do smaku
- 1 utarty ząbek czosnku
- mąka kukurydziana lub ziemniaczana
- Sos: sok z 1 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 malutkie chili z marynaty
- korzeń imbiru
- cienki szczypiorek
- cukier
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki